מחקרים

הורדה אינטנסיבית של לחץ הדם אינה מומלצת במהלך אשפוז חולים מבוגרים

חולים בני 65 ומעלה אשר עברו טיפול אינטנסיבי להורדת לחץ דם במסגרת אשפוז חוו שיעור גבוה של תוצאים שליליים. ממצאים אלו מדגישים כי יש להימנע מגישה זו בחולים ללא פגיעה באיברי מטרה

מדידת לחץ דם (צילום: אילוסטרציה)

יתר לחץ דם א-סימפטומטי הוא ממצא שכיח יחסית בקרב מטופלים מבוגרים מאושפזים. עם זאת, נכון להיום ישנה הטרוגניות משמעותית מבחינת הניהול הקליני של לחץ דם גבוה במהלך אשפוז. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'JAMA Internal Medicine' מטרת החוקרים הייתה לבחון את הקשר בין טיפול אינטנסיבי ליתר לחץ דם בחולים מבוגרים מאושפזים לבין התוצאים הקליניים של חולים אלו.

לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי במסגרתו נאספו נתונים מתוך ה- Veterans Health Administratin על חולים בני 65 ומעלה אשר אושפזו בבית חולים בין ה-1 באוקטובר 2015 ל-31 בדצמבר 2017 בשל נסיבות שאינן קרדיווסקולריות, ונמצאו עם לחץ דם גבוה במהלך 48 השעות הראשונות לאשפוזם.

התערבות המחקר הוגדרה כטיפול אינטנסיבי להורדת לחץ הדם אשר ניתן ב- 48 השעות הראשונות לאשפוז. טיפול אינטנסיבי הוגדר כטיפול תוך ורידי להורדת לחץ הדם או טיפול פומי עם תרופות שלא נעשה בהן שימוש טרם האשפוז.

התוצא הראשוני של המחקר היה תוצא מרוכב של תמותה במהלך האשפוז, העברה ליחידה לטיפול נמרץ, שבץ מוחי, פגיעה כלייתית חדה (acute kidney injury), עלייה ב-B-type natriuretic peptide, ועלייה בטרופונין. אנליזת הנתונים נערכה בין ה-1 באוקטובר 2021 ל-10 בינואר 2023, ובמהלכה החוקרים השתמשו ב-propensity score overlap weighting לצורך תקנון למשתנים מתערבים בין חולים שקיבלו טיפול אינטנסיבי מוקדם, ובין אלו שלא קיבלו טיפול זה.

במסגרת המחקר נאספו נתוניהם של 66,140 חולים בסך הכל (גיל [סטיית תקן] ממוצע, 74.4 [8.1] שנים; 97.5% גברים ו-2.6% נשים; 17.4% שחורים, 1.7% היספנים ו-75.9% לבנים), כאשר 14,084 (21.3%) מתוכם קיבלו טיפול אינטנסיבי להורדת לחץ הדם במהלך 48 השעות הראשונות לאשפוזם.

מתוצאות המחקר עולה כי מטופלים שקיבלו טיפול אינטנסיבי מוקדם, לעומת אלו שלא קיבלו טיפול בגישה זו, המשיכו לקבל מספר רב יותר של תרופות נוספות להורדת לחץ הדם במהלך שארית אשפוזם (ממוצע מנות נוספות, 6.1 [רווח בר-סמך של 95%, 5.8-6.4] לעומת 1.6 [רווח בר-סמך של 95%, 1.5- 1.8], בהתאמה). טיפול אינטנסיבי נקשר עם סיכון גבוה יותר לתוצא המרוכב הראשוני (1,220 [8.7%] לעומת 3,570 [6.9%]; יחס סיכויים משוקלל 1.28; רווח בר-סמך של 95%, 1.18-1.39), כאשר הסיכון הגבוה ביותר נמצא בקרב מטופלים שקיבלו טיפול תוך-ורידי להורדת לחץ הדם (יחס סיכויים משוקלל, 1.90; רווח בר-סמך של 95%, 1.65-2.19). מטופלים שטופלו בגישה אינטנסיבית נמצאו כבעלי בסבירות גבוהה יותר לחוות כל מרכיב של התוצא המרוכב למעט שבץ מוחי ותמותה. ממצאי החוקרים היו עקביים על פני תתי-הקבוצות אשר רובדו לפי גיל, שבריריות (frailty), ערך לחץ הדם לפני האשפוז, לחץ דם גבוה בשלב מוקדם של האשפוז, והיסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית.

לסיכום, ממצאי החוקרים מצביעים על כך שבקרב מטופלים מבוגרים המאושפזים עם לחץ דם גבוה, טיפול תרופתי אינטנסיבי להורדת לחץ הדם נקשר עם סיכון גבוה יותר לתופעות לוואי. החוקרים מוסיפים כי ממצאיהם אינם תומכים בטיפול בלחץ דם גבוה במטופלים ללא עדות לנזק לאיברי מטרה במסגרת אשפוז, וכי קיים צורך בעריכת ניסויים קליניים אקראיים על מנת להגדיר את יעדי הטיפול בלחץ דם גבוה במסגרת זו.

מקור:

Anderson TSHerzig SJJing B, et al. Clinical Outcomes of Intensive Inpatient Blood Pressure Management in Hospitalized Older Adults. JAMA Intern Med. 2023;183(7):715–723. doi:10.1001/jamainternmed.2023.1667

נושאים קשורים:  מחקרים,  יתר לחץ דם,  הורדת לחץ דם אינטנסיבית,  אשפוז,  תמותה
תגובות

מה היו יעדי לחץ דם אליהם רצו להגיע בטיפול האינטנסיבי ? האם ממצאי המחקר הנ"ל לא מצביעים על כך שלפחות אחרי גיל 65 יש להתחשב במצב כלי הדם של המטופל לפני שקובעים לאיזה ערכים להוריד את לחץ דמו ובאיזה מהירות.

אנונימי/ת
07.07.2023, 13:02

ועדיין הנירולוגים יקפידו להזמין נפרולוג להנחתת לחץ דם בחולי שבץ. למה? כי זה מה שהם רגילים לעשות

09.07.2023, 21:28

אכן קיים צורך בעריכת ניסויים קליניים אקראיים.
בינתיים מציע: להיזהר מהסתמכות על מדידת לחץ דם בשכיבה; למדוד גם בעמידה אם אפשר, כדי לזהות אורתוסטטיזם; למדוד אחרי ארוחת הבוקר כדי לזהות ולמנוע תת-לחץ-דם פוסט-פרנדיאלי; לא למדוד (או להסתמך על מדידה) כשיש עצירות או שלפוחית שתן מלאה או מזגן מקפיא; להימנע ככל הניתן גם מתרופות שמעלות לחץ דם (NSAIDS, טיפול אנטי-כולינרגי, [נור]-אדרנרגי, סרוטונרגי) ולהרגיע פניקה באופן כללי. לחץ דם נמוך הוא הרוצח השקט הסודי.

אנונימי/ת
13.07.2023, 08:44

בזמנו מצאתי את אבי, בן 95, יושב שפוף כל כסא הגלגלים במחלקה הסיעודית. כשנטלתי את ידו, רק בקושי חשתי הולם עורקי. לבקשתי נמדד לחץ דם שהיה ״תקין״, 110 סיסטולי, וזה היה לחץ דמו במרבית המדידות. ביקשתי מהרופא האחראי להפחית את מינון התרופות האנטי-היפרטנסיביות, ותגובתו הראשונה הייתה, שהוא נתון לפיקוח משרד הבריאות ומחוייב להנחיות. כשהתעקשתי, המינון הופחת, לחץ הדם של אבי עלה, וה״טורגור״ חזר לגופו הרופס. בהמשך נמצא גם הביסוס הראייתי-מחקרי לא׳-ב׳ הפתופיזיולוגי-קליני הזה, אבל איזה מחיר באיכות (ותוחלת) חיים שולם ע״י אינספור קשישים אחרים שטופלו לפי ההנחיות בהמתנה ל- evidence?