מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הורה לקופות החולים שלא לציית להנחיית מ"מ ראש רשות שוק ההון, עמית גל, להאריך את תקופת ההמתנה לקבלת הביטוח הסיעודי ולהפחית את התקבול החודשי. על כך דיווחה אתמול (ג') מירב ארלוזורוב בדה מרקר.
עוד בעניין דומה
ההנחיה מרשות שוק ההון, הכפופה למשרד האוצר, הגיעה על רקע החשש שקופות החולים לא יוכלו לעמוד בביטוח הסיעוד לטווח ארוך ובעיקר החשש מפני קריסת ביטוח הסיעוד של ה"כללית". על פי הדיווח הורה גל להאריך את תקופת ההמתנה לקבלת הביטוח הסיעודי מחודשיים לשישה חודשים ולהפחית התקבול החודשי עברו טיפול סיעודי ביתי מ-6,100 ל-5,500 שקל בחודש.
במשרד האוצר, כותבת ארלוזורוב, דורשים מביטוח הסיעוד של קופת חולים כללית, המבטח 2.5 מיליון מבוטחים, להעלות את הפרמיה החודשית שהוא גובה בשל מצבו הלא יציב. ב"כללית" מעריכים כי קרן העודפים של הביטוח צפויה להתרוקן בתוך פחות משנה, כך שלא ייוותר בקופת הביטוח כסף לשלם למטופלי סיעוד חדשים.
להערכת משרד הבריאות, ייקור הפרמיות יגרום לנטישת מבוטחים ולכך שמבוטחים יישארו ללא כיסוי לטיפול סיעודי, מצב שיאלץ את המדינה לממן את הטיפול הסיעודי. החשש הוא שהארכת תקופת ההמתנה תגרום לכך שהמטופל הסיעודי יאלץ לממן מכיסו את הטיפול במשך שישה חודשים.
על פי הדיווח, משרד הבריאות מעוניין בהקמת ועדה ממשלתית לבחינת הסוגיה ובחינת הצעה להפוך את ביטוחי הסיעוד לביטוחי חובה.
"אין הלימה בנתונים שמסרו חברות הביטוח למציאות בשטח"
בתגובה לדברים, עמותת מגיני בתי"ה למיצוי זכויות דיירי בתי האבות, הודתה למנכ"ל משרד הבריאות על ההחלטה וקראה לממונה על רשות שוק ההון למשוך לאלתר את הצעת החוק שהגיש: "בטרם נאלץ לפנות לרשויות החוק ולערכאות משפטיות לבדיקה מעמיקה של התנהלות הרשות והמעורבים".
ראשי העמותה קראו לקופות החולים לחשוף את מספר מימושי הביטוח בשנים האחרונות וביקשו ממשלת ישראל לדון בהקמת ביטוח סיעודי ממלכתי לכל אזרח ולהטמיע תכניות לדחיקת תלות כבר מגיל מוקדם, על מנת למנוע משבר אמיתי אצל אוכלוסיית בני גיל הזיקנה בחומש הקרוב.
ד"ר אוריין יצחק, מייסד העמותה, אמר כי בדיקה שערכה העמותה העלתה כי אין הלימה בנתונים שמסרו חברות הביטוח למציאות בשטח וכי שוק פוליסות הביטוח הסיעודי עדיין לא מאותת על משבר קיצוני כפי שניסו להציג לציבור.
בהודעה לתקשורת כתב ד"ר אוריין כי בקופות החולים חושדים שנעשתה מניפולציה חשבונאית בדו"חות חברות הביטוח, תוך העמסת הוצאות בדו"חות שהוגשו, במטרה להציג גירעון והפסדים מדומים. עוד נמסר כי העמותה פונה למבקר המדינה לפתוח בבדיקה מיידית של טענות אלו. גם סמיכות הפנייה של חברות הביטוח אל קופות החולים והממונה על רשות שוק ההון, כולן במועד אחד, טוענים בעמותה, מעידה על תיאום לכאורה שקיימו החברות ביניהן.
עוד תוהים בעמותה מדוע לא פורסם מספר המבטחים שמימשו את זכאותם בשנים האחרונות ביחס למספר המבוטחים בפועל. היכן נעלמו המיליארדים שהוכנסו כל שנה בעשור האחרון? מדוע לא הורמו דגלים אדומים בחמש שנים האחרונות? היכן היתה רשות שוק ההון לכל אורך הדרך ומדוע לא שמרה על האינטרס הציבורי?
העמותה תוקפת את כל המעורבים: "... ריח חריף של מעשה נבלה שנעשה כלפי ציבור המבוטחים, כשכל אחד מהמעורבים מנסה לממש אינטרסים לא ראויים; מצד חברות הביטוח, להגביר לחץ על המבוטחים השבויים לקבל על עצמם פגיעה בזכויותיהם, לפני מועד חידוש הביטוחים בתום שנה זו, ובכך לעשות עושר שלא במשפט המבוסס על תחזיות מוגזמות; מצד אנשי האוצר, לחתור לפגיעה רחבה יותר בקריטריונים המאפשרים מימוש הגדרת זכאויות הסיעודי ובכך לצמצם את מספר הזכאים לגמלת הסיעוד.
"באוצר", מציינים בעמותה, "גילו בשנים האחרונות מורת רוח על גידול במספר הזכאים בשל שינוי מדיניות הביטוח הלאומי. גם ההחלטה הטבעית שהתקבלה כברירת מחדל - להפר את החוזה הקיים בין האזרחים למדינה במסגרת הפוליסה שהתוותה, תוך פגיעה בזכויות המבוטחים, מבלי לדרוש קבלת אחריות על כשלון המעורבים - מגבירה את עומק התהום שנוצר בין האזרחים למדינה". בעמותה טוענים עוד כי התכנית אינה הולמת את גודל המשבר המוצג וכי למעשה המטרה של התכנית היא להכשיר את דעת הקהל לפגיעה רחבה יותר בהמשך, במרכיבי הביטוח הסיעודי. "קופות החולים אינן ערוכות לתת מענה הולם לבני גיל הזיקנה ונתון זה צריך להדאיג את הממשלה והאזרחים", נמסר.