חדשות

האחריות על מכשירי שיקום וניידות לקשישים וסיעודיים עוברת לקופות

ציוד שיקום וניידות כמו כסאות גלגלים, מיטות טיפוליות ועזרים נוספים יסופק מעתה על ידי הקופות ולא על ידי משרד הבריאות | החשש: המטופלים ייאלצו להסתפק במוצרים הזולים יותר | רופאי בריאות הציבור: "שוב מפריטים בישראל שירות ציבורי מצוין וללא שקיפות"

כיסא גלגלים. צילום: אילוסטרציה

משרד הבריאות מפסיק לספק ציוד לחולים וקשישים סיעודיים בבתיהם ומעביר את המשימה לקופות החולים, והחשש הוא שהקופות יספקו מוצרים נחותים כדי למקסם את רווחיהן. כך מדווח הבוקר (ב') יובל בגנו  במעריב. במשרד הבריאות מסבירים: "ההחלטה לוותה בהבטחת הסטנדרטים הקיימים".

על פי תכנית "שיפור הטיפול במטופלים הזכאים לאביזרי שיקום וניידות", האחריות לאספקת מכשירי שיקום וניידות כמו כסאות גלגלים, מיטות טיפוליות ועזרים רבים נוספים, מועברת ממשרד הבריאות אל קופות החולים, בכך המשרד נסוג הלכה למעשה מלהיות גורם מפקח בנושא. עוד דווח כי משרד הבריאות גם מצמצם את מספר הספקים שייבחרו על ידי קופות החולים, "מה שיוביל בהכרח למציאות שבה רק המוצרים הזולים ביותר ייבחרו ומוצרי האיכות יישארו מחוץ לרשימות ומחוץ לסל הבריאות".

על פי הדיווח, משרד הבריאות ניהל עד היום את מכרזיו מול ספקי ציוד רפואי וסיעודי על פי קריטריון ברור שלפיו 60% ממשקל ההחלטה באיזה ספק וציוד לבחור ניתן לאיכות המוצר ו־40% בלבד ניתנו להצעת המחיר של הספק. לעומת זאת, ב"כללית", המהווה לא פחות מ־61% מהשוק כולו, מבקשים כעת על פי המכרזים שכבר פורסמו לתת משקל של 70% למחיר ורק 30% לאיכות המוצרים.

גם בקופת החולים מאוחדת נוקטים אותו קו, ב"מכבי" מבקשים לתת משקל של 60% למחיר ורק 40% לאיכות.

"התוצאה תהיה בהכרח בחירת מוצרים נחותים באיכותם לעומת אלה שאושרו על ידי משרד הבריאות, אף שתקציבי משרד הבריאות לנושא יישארו בדיוק כפי שהם היום ואף יוגדלו עם הזמן לטובת קופות החולים תוך הגדלת רווחיהן על חשבון האזרח הקטן", אומר משה רוטמן, יו"ר מהל"ב - המטה הארגוני לחיים ברווחה ובכבוד, שמוסיף: "חובה על משרד הבריאות לקבוע את היחס בין האיכות למחיר עבור קופות החולים".

בעקבות הפרסום, ועד איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית קורא למשרד הבריאות לפרסם לציבור את עיקרי תנאי הסף של מכרזי אספקת מכשירי השיקום והניידות לציבור הזכאים, לאור חששות המטופלים המסתייעים בשירות זה וארגוני החולים מירידה באיכות הציוד והשירות לאחר הפרטתו. "טוב יהיה אם המשרד ישמור על זכותו כרגולטור להקשיח את תנאי המכרזים של קופות החולים מול ספקי הציוד, כדי לשמר את איכות הציוד שיסופק מעתה לזכאים, וכן את איכות השירות שבצידו", נמסר. "טוב גם יעשה המשרד אם כבר כעת יצהיר כי יפרסם מעתה בשקיפות ובזמן אמת את דו"חות הבקרה השוטפים על השירות שינוהל מעתה בכללותו על ידי קופות החולים".

בוועד איגוד רופאי הבריאות טוענים כי "ניסיון העבר מלמד ששירותי בריאות ציבור, כגון שירות הבריאות והחיסונים לתלמיד, אשר הופרטו בעיקר ממניעים כלכליים בשם 'הייעול והמיקסום', כשלו מלעמוד בסטנדרטים הרצויים לטובת הציבור, ורק לאחר הזרמת תקציבים גדולים אף יותר מעלות השירות המקורי, החלו לחזור לסטנדרט השירות הציבורי שהיה נהוג קודם להפרטה".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ההחלטה התקבלה לאחר עבודת מטה שבמסגרתה נשקלו היתרונות הרבים של מהלך זה, ובראשם שיפור זמינות השירותים והתהליכים הלוגיסטיים המלווים את התהליך וצמצום הנטל הביורוקרטי על המבוטח. ההחלטה לוותה בתוספת תקציבית משמעותית ובהבטחת הסטנדרטים הקיימים היום ומיקוד תפקידו של משרד הבריאות כרגולטור שיאפשר בקרה מיטבית על מיצוי זכויות המבוטחים".

נושאים קשורים:  עזרי ניידות,  כסאות גלגלים,  מכשירי שיקום,  חדשות,  משרד הבריאות,  קופות החולים,  חולים סיעודים,  איגוד רופאי הבריאות
תגובות