בדיקת דם חדשה לאבחון מחלת אלצהיימר הראתה דיוק של 90% בזיהוי המחלה בקרב אנשים עם תסמינים קוגניטיביים, הן בטיפול ראשוני והן בטיפול שניוני. בהשוואה לכך, נוירולוגים ומומחי זיכרון אחרים אבחנו אלצהיימר בדיוק של 73% מהמקרים, בעוד שרופאי משפחה השיגו דיוק של 61% בלבד.
עוד בעניין דומה
מחקר חדש שפורסם ב-JAMA Neurology בחן את היעילות של בדיקת דם המשלבת שני סמנים ביולוגיים: היחס בין טאו מזורחן 217 (p-tau217) לטאו לא מזורחן, וכן היחס בין עמילואיד בטא 42 לעמילואיד בטא 40 בפלזמה.
המחקר כלל 1,213 מטופלים שעברו הערכה קוגניטיבית בשוודיה בין פברואר 2020 לינואר 2024. הגיל הממוצע של המשתתפים היה 74.2 שנים, כאשר 48% היו נשים. מתוך המשתתפים, 23% סבלו מירידה קוגניטיבית סובייקטיבית, 44% מירידה קוגניטיבית קלה ו-33% מדמנציה.
תוצאות המחקר הראו כי הבדיקה המשולבת, המכונה APS2י(Amyloid Probability Score 2), הציגה דיוק אבחוני גבוה של בין 88% ל-92% בזיהוי פתולוגיה של אלצהיימר. החוקרים מצאו כי ערך ה-AUCי(Area Under the Curve) של בדיקת ה-APS2 נע בין 0.96 ל-0.97, כאשר הערך החיובי המנבא (PPV) והערך השלילי המנבא (NPV) היו גבוהים מאוד, בטווח של 87% עד 92%. מעניין לציין כי הדיוק האבחוני של בדיקת ה-APS2י(90%) לא היה שונה משמעותית מהדיוק של בדיקת אחוז ה-p-tau217 לבדה (90%).
חשוב לציין כי בדיקת ה-p-tau217 מזוהה רק כאשר יש נוכחות של רובדי עמילואיד במוח. בכתבה על המחקר ברשת CNN, הסבירה ד"ר מריה קריו, המנהלת המדעית של האגודה לאלצהיימר כי "זה מאפשר למדוד את הנזק העצבי הנגרם מטאו בשלבים מוקדמים מאוד של אלצהיימר, אך רק כאשר כבר קיימת נוכחות של עמילואיד".
ממצאים אלה מדגישים את הפוטנציאל הרב של בדיקות דם לאבחון מחלת אלצהיימר. הן עשויות לייעל משמעותית את תהליך האבחון ולאפשר התערבות מוקדמת יותר. ד"ר קריו מוסיפה: "בדיקות דם מדויקות כאלו עשויות לשנות את כללי המשחק במהירות בה ניתן לערוך ניסויים קליניים באלצהיימר ולפתח תרופות חדשות. אלה הם זמנים מהפכניים".
עם זאת, החוקרים מדגישים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי להעריך כיצד השימוש בבדיקות דם אלו ישפיע על הטיפול הקליני בפועל. הם מקווים שבעתיד ניתן יהיה להשתמש בבדיקת דם זו עבור אבחון אלצהיימר במרפאות רופאי משפחה, באופן דומה לבדיקת כולסטרול.