מחקרים

שיפור לקות קוגניטיבית בקשישים באמצעו תוספי מזון

במחקר בחנו את התועלת של נטילת חומצה פולית ו/או חומצה דוקוסאהקסאנואית למשך 12 חודשים מבחינת קוגניציה בקרב נבדקים מעל גיל 60 אשר הדגימו כבר לקות קוגניטיבית קלה

30.09.2024, 17:04
חומצה פולית. צילום אילוסטרציה

לא ברור האם חומצה פולית (Folic Acid - FA) בשילוב עם חומצה דוקוסאהקסאנואית (Docosahexaenoic Acid - DHA) יכולים לשפר את התפקוד הקוגניטיבי. במחקר זה החוקרים בחנו את ההשפעה של נטילת תוסף FA ו-DHA, יחד ובנפרד, למשך 12 חודשים על תפקוד קוגנטיבי, נזק חמצוני ל-DNA ותפקוד מיטוכונדיראלי בנבדקים עם לקות קוגנטיבית קלה (Mild Cognitive Impairment - MCI).

במחקר אקראי בוקר אינבו זה השתתפו נבדקים עם MCI בגילאי 60 שנים ומעלה. 280 נבדקים הוקצו אקראית לארבע קבוצות טיפול שוות; FA + DHA (FA במינון של 800 מק"ג/יום, DHA במינון של 800 מ"ג/יום), FA בלבד (במינון של 800 מק"ג/יום), DHA בלבד (במינון של 800 מ"ג/יום) או אינבו, בנטילה פומית למשך 12 חודשים. התוצא העיקרי שנבדק כלל תפקוד קוגנטיבי שנבדק באמצעות מבדק ווקסלר להערכה קוגנטיבית במבוגרים (Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised - WAIS-RC). מבדקים קוגנטיביים וסמנים ביולוגיים מקושרי מנגנון נבחנו בתחילת המחקר ולאחר סיום 12 חודשי טיפול.

תוצאות המחקר הדגימו שיפור מובהק בציוני IQי(Intelligence Quotient) כוללים (βDHA: 1.302, 95% CI: 0.615, 1.990, p < 0.001; βFA: 1.992, 95% CI: 1.304, 2.679, p < 0.001; βFA+DHA: 2.777, 95% CI: 2.090, 3.465, p < 0.001), בציוני IQ מילוליים ובמספר מבדקים מתוך WAIS-RC בקרב נבדקים שטופלו עם FA ו/או DHE בהשוואה לאינבו. יתרה מזאת, נמצא כי טיפול עם שילוב של FA יחד עם DHA היה עדיף על פני טיפול עם כל אחד מהם בנפרד (p<0.001). בנוסף נמצא כי טיפול עם FA ו/או DHA הפחית באופן מובהק את רמות 8-OHdGי(8-Hydroxydesoxyguanosin) והגביר את מספר העתקי DNA מיטוכונדריאלי בהשוואה לאינבו (p<0.05).

מסקנת החוקרים הייתה כי נטילה של תוסף FA ו-DHA, יחד או כל אחד בנפרד, למשך 12 חודשים משפר את התפקוד הקוגנטיבי של נבדקים עם MCI. ייתכן ותוצאות אלו מושגות בעקבות הפחתה של הנזק החמצוני ל-DNA והאדרה של תפקוד מיטוכונדריאלי. טיפול משולב עם FA יחד עם DHA עשוי לספק תוצאות מועדפות על פני טיפול עם כל תוסף בנפרד.

מקור: 

Mengyue LiTongtong LiTong YangLing HuangJiangang ZhaoHuan LiuYongjie ChenWen LiYun ZhuFei MaJing YanGuowei Huang; Cognitive Benefits of Folic Acid, Docosahexaenoic Acid, and a Combination of Both Nutrients in Mild Cognitive Impairment: Possible Alterations through Mitochondrial Function and DNA Damage. Gerontology 3 September 2024; 70 (9): 940–949. https://doi.org/10.1159/000540021

נושאים קשורים:  מחקרים,  חומצה פולית,  חומצה דוקוסהקסאנואית,  הפרעה קוגניטיבית קלה,  מיטוכונדריה,  נזק חמצוני
תגובות