חדשות

ועדת גרמן ורפואה בקהילה: עוד כוח אדם וייעול הקשר עם בתי החולים

הוועדה המליצה להגדיל מספר הרופאים החדשים ל-1,400 בשנה, ועידודם להתמקד ברפואה ראשונית; המסקנות יאומצו דרך חוק ההסדרים

למרות שלא ניתן לכך ביטוי מפורט במסיבת העיתונאים שבה פורסמו עיקרי מסקנות ועדת גרמן לחיזוק הרפואה הציבורית, מתייחסות ההמלצות גם לנושא הרפואה הראשונית (רפואת משפחה בקהילה). ההמלצות כוללות התייחסות למחסור בכוח אדם רפואי המסתמן כבר עתה לגבי השנים הבאות.

שרת הבריאות יעל גרמן ופרופ' יוג'ין קנדל בעת הצגת מסקנות הוועדה לחיזוק הרפואה הציבורית (צילום: פלאש 90)

שרת הבריאות יעל גרמן ופרופ' יוג'ין קנדל בעת הצגת מסקנות הוועדה לחיזוק הרפואה הציבורית (צילום: פלאש 90)

ועדת גרמן - הסיקור המלא

כך למשל, ממליצה הוועדה שקופות החולים ומשרד הבריאות, ביחד עם ההסתדרות הרפואית בישראל, יבצעו פעולות להגברת הזמינות והנגישות לרופא ראשוני בקהילה, על-ידי הגדלת מספר הרופאים העוסקים בתחום הזה, בדגש על הפריפריה. הוועדה גם מציע להטיל חובת שיוך של מבוטח לרופא ראשוני אחד, שירכז את כל הטיפול שיינתן למבוטח; למעשה, כל רופא ראשוני בעל התמחות (פנימאי, רופא משפחה, ילדים, נשים, גריאטריה ועוד) ישמש כמנהל הטיפול במבטוחים שישויכו אליו.

במקביל, יבוצעו פעולות לצמצום העיסוק של רופאים ראשוניים בביורוקרטיה, וכאשר רופא משפחה יפנה מטופל לרופא מומחה, תקבל ההפניה עדיפות בתור על פני מטופלים לא דחופים. כמו כן, קופות החולים יידרשו להרחיב את זמינות שירותי הרפואה השניונית בקהילה, במיוחד באזורי הפריפריה.

להורדת הדו"ח המלא של המלצות הוועדה לחצו כאן
להורדת מסמך שאלות ותשובות שפירסמה הוועדה לחצו כאן
להורדת מצגת המסכמת את עבודת והמלצות הוועדה לחצו כאן

הוועדה גם המליצה לשלב נציגי קופות חולים בבתי החולים, כדי לייעל את הרפואה המקצועית בקהילה ולהעניק העדפה למודל של רופא משולב (קהילה-בית חולים). קופות החולים יידרשו להגביר את שיתופי הפעולה בין המערכת הקהילתית למערכת האשפוזית ולשם כך יוקם צוות מקשר בתוך כל בית חולים. הוועדה המליצה לצמצם הפניות מיותרות לחדרי המיון על-ידי חיזוק יכולות קופות החולים בתחום הרפואה הראשונית בקהילה, לרבות גיוס כוח אדם איכותי לנושא.

התמודדות עם המחסור הצפוי ברופאים

עוד ממליצה הוועדה להרחיב את מסגרות הכשרת הסטודנטים לרפואה בתוך 5 שנים ל-1,000 סטודנטים לרפואה מישראל; היעד הוא להגיע ל-1,400 רופאים חדשים בשנה, שייקלטו במערכת הבריאות כדי להתמודד עם בעית המחסור בכוח אדם רפואי. יעד זה יעלה את שיעור הרופאים לנפש בישראל ל-3 רופאים לכל 1,000 תושבים.

כמו כן, ממליצה הוועדה להרחיב את הפעולות כדי להחזיר לארץ סטודנטים ישראלים לרפואה הלומדים בחו"ל. פעולות אלו ידרשו יצירת קשר עמם במהלך לימודיהם, קורסי הכנה עבורם למבחן קבלת הרישיון ובחינת האפשרות שסיום הלימודים שלהם ייעשה בישראל. המאמץ בנושא הזה ייעשה במתכונת של הפעולות הנעשות כיום באקדמיה להשבת מדענים. הוועדה המליצה שהמועצה להשכלה גבוהה בשיתוף המועצה המדעית של הר"י תבחן את נושא ההכשרה הקלינית במהלך הלימודים.

הומלץ גם על נקיטת אמצעים לשימור רופאים במקצוע, לרבות אפשרות להעסקת רופאים לאחר גיל הפרישה הרשמית, גם במשרה חלקית.

אימוץ המסקנות - דרך חוק ההסדרים

הוועדה הודיעה, כי יישום כל ההמלצות והמסקנות שפירסמה ייעשה ברובו דרך "חוק ההסדרים" ועל-פי החלטות ממשלה. השנה הקרובה תוקדש להכנה זו במשרד הבריאות (כולל המחלקה המשפטית). לפי הערכות שפורסמו, חלק מההמלצות צפויות להיתקל בהתנגדויות מצד קופות החולים, חברות הביטוח ובתי החולים הפרטיים.

נושאים קשורים:  חדשות,  קופות החולים,  רפואה ראשונית,  ועדת גרמן,  רפואה בקהילה
תגובות
איליה
27.06.2014, 09:54

באיזו השליה היא חייה? מאיפה היא תביא עוד 1400 רופאים, במיוחד רופאים ראשוניים טובים? מי מאלה שכבר עובדים בחו"ל ומסודרים מבחינת רמת השתכרות יסכים לחזור לארץ לתנאים פחות טובים? מאיפה היא תשיג כסף לשכר הולם לרופאים הנ"ל - אם נדרשה שביתה די ממושכת על מנת להשיג שיפור זעיר בלבד בתנאי עבודה ושכר?