חדשות

מחקר ב"שערי צדק": טיפול בסטטינים מקטין הסיכון להתקף לב חמור

רופאים בבית החולים הירושלמי בדקו את חומרת חסימת העורקים בקרב מי שנטלו סטטינים באופן קבוע, לעומת אלו שלא; המחקר בוצע ע"י ד"ר שמעון קולקר בהנחיית פרופ' שמואל גוטליב

סטטינים (צילום: אילוסטרציה)
סטטינים (צילום: אילוסטרציה)

מחקר מקיף שבוצע על ידי ד"ר שמעון קולקר מהמחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי "שערי צדק" בירושלים, בהנחיית פרופסור שמואל גוטליב מבית החולים, בדק מדגם של 6,790 מאושפזים שהיו רשומים במאגר הארצי של חולים המתעד התקפי לב בשנים 2002- 2010. החוקרים השוו חולים שהגיעו עם חסימה מלאה של העורק (לפי תרשים אק"ג) ונזקקו לצנתור דחוף לכאלו שהגיעו עם חסימה חלקית. המחקר נועד לבדוק את השפעת נטילת סטטינים להורדת כולסטרול לפני האוטם.

בית החולים מסר אתמול (יום ג'), כי המחקר העלה שטיפול בסטטינים מקטין סיכון להתקף לב חמור. תקציר הממצאים הוצג עוד באוגוסט האחרון בכנס החברה האירופית לקרדיולוגיה שהתקיים בברצלונה, ומאמר מפורט עתיד להתפרסם בקרוב בכתב עת רפואי מדעי.

קבוצת הנבדקים שלא נטלה סטטינים סבלה מהתקפי לב קשים יותר ומחסימה מלאה של העורק ולכן נזקקה לצנתור מיידי. מי שנטלו סטטינים עברו בדרך כלל התקפי לב קלים יותר, ללא צורך בצנתור דחוף והנזק לשריר הלב היה קטן יותר.

לדברי פרופסור גוטליב, "אנו משתדלים למנוע התקפי לב, אבל אם החולה לקה בלבו, עדיף כמובן שהחסימה תהיה חלקית ולא מלאה. במקרים אלו בדרך כלל אין צורך בצנתור דחוף. ההתאוששות מהירה יותר והנזק לשריר הלב קטן יותר".

אוטם בשריר הלב, ציינו החוקרים, נגרם כתוצאה מקרע של רובד טרשתי בדופן העורק הכלילי המספק דם לשריר הלב. במידה שנוצר רובד טרשתי, קיימת סכנה שבעקבות אירועים שונים הוא יתבקע ואז יפעיל את מערכת הקרישה וייווצר קריש דם שיחסום את העורק. תרופות ממשפחת הסטטינים מייצבות את הרובד הטרשתי. ככל שמעטפת הרובד הטרשתי עבה יותר, הסיכון לקרע של הרובד קטן.

"הסטטינים מורידים לא רק את רמת הכולסטרול בדם ואת תכולת השומן ברובד הטרשתי, אלא משפיעים לטובה גם על מנגנוני קרישת הדם, היווצרות דלקת ועוד. הורדת רמות LDL (הכולסטרול הרע) מקטינה את הסיכון ללקות בהתקף לב", הדגיש עוד פרופסור גוטליב. "במחקר מצאנו כי בכל רמה של LDL (גם ברמות מתחת ל-70), קבוצת החולים שנטלה סטטינים סבלה פחות מחסימה מלאה של העורקים בהשוואה לחולים שלא נטלו סטטינים".

בעקבות ממצאי המחקר, ההמלצה עתה היא על מתן סטטינים לכל המטופלים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוהה למחלת לב כלילית. בין חולים אלה נמצאים מי שסובלים מסוכרת, בעלי סיפור משפחתי של מחלת לב ומי שעברו אירוע לב.

בנוסף, מומלץ להוריד את רמת הכולסטרול הרע, שעד כה נקבעה ל-70 - עד ל-50, כדי להקטין עוד יותר את הסיכון להתקף לב חמור.

"בימים אלו", סיפר פרופסור גוטליב, "נערך בשערי צדק מחקר רב-מרכזי הבודק הורדת רמת הכולסטרול באמצעות זריקה. היא ניתנת פעם בשבועיים או פעם בחודש בלבד. התוצאות הראשוניות נראות מבטיחות. הטיפול החדש עשוי להביא בשורה לבעלי כולסטרול גבוה ולחולים בסיכון גבוה".

נושאים קשורים:  חדשות,  המרכז הרפואי "שערי צדק",  סטטינים,  מחקר,  כולסטרול,  פרופ' שמואל גוטליב,  אוטם שריר הלב,  התקף לב,  צנתור
תגובות