חדשות

מחקר: נטילת ויטמין D עשויה לעצור התקדמות סרטן ערמונית שאינו אגרסיבי

המחקר הוצג אתמול בכנס החברה האמריקאית לכימיה (ACS); החוקרים מצאו, כי תוספי ויטמין D מפחיתים המצב הדלקתי וכך מונעים התקדמות של הגידול הסרטני בערמונית

נטילת ויטמין D (אילוסטרציה)
נטילת ויטמין D (אילוסטרציה)

נטילת תוסף ויטמין D עשויה להאט, ואפילו להסיג לאחור, התפתחות של סרטן ערמונית פחות אגרסיבי או ברמה נמוכה, מבלי להזדקק לניתוח או הקרנות; כך טוען מחקר בנושא, שנעשה באוניברסיטה הרפואית של דרום קליפורניה ושהוצג אתמול (יום ב') בדנבר, קולורדו, בכנס השנתי ה-249 של החברה האמריקנית לכימיה (ACS).

עורכי המחקר, ובראשם ד"ר בורסה הוליס, דיווחו כי אם גידול ממאיר מוצג בביופסיה של הערמונית, פתולוג מדרג את חומרת האגרסיביות שלו באמצעות סולם גליסון (Gleason grading system). גידולים ממאירים המדורגים על-פי סולם זה בניקוד של 7 ומעלה נחשבים אגרסיביים וקרוב לוודאי שיתפשטו, מה שמחייב סילוקם בניתוח לכריתת בלוטת הערמונית או על-ידי טיפול בהקרנות.

רבים ממקבלי ויטמין D הראו שיפור במצב הממאירות של הערמונית בעוד שבקרב קבוצת הביקורת מצבם נותר כשהיה או החמיר

לעומת זאת, גידולים המקבלים ניקוד של 6 ומטה בסולם גליסון הם פחות אגרסיביים ובמקרים מסוימים אפילו אינם גורמים לתסמינים או לבעיות בריאות במשך חיי הגבר.

במקרים של סרטן ערמונית בדרגה נמוכה, רבים מהאורולוגים לא מטפלים במחלה אבל נוקטים במעקב אקטיבי אחריה, הבהיר ד"ר הוליס. הסיבה: הטיפול עצמו – ניתוח או הקרנות – עשוי להוביל לתוצאות רעות יותר בהשוואה למחלה עצמה. מסיבה זו, ממתינים הרופאים כשנה ואז מבצעים ביופסיה נוספת כדי לדעת היכן נמצא המטופל מבחינת אותו סולם.

אולם, כאשר המטופלים יודעים שיש להם סרטן ערמונית בדרגה נמוכה ונוכח החרדות והדאגות שמפגינים בנושא זה בני המשפחה שסביבם – חלק מאותם גברים נדחף לעבור ניתוח כריתת ערמונית אלקטיבי, למרות שההליך כרוך בסיכון לסיבוכים כמו זיהום דלקתי, אי נוחות בהשתנה ואין-אונות.

כיום, מקובל כי אותו גבר ימתין 60 יום ממועד הביופסיה שעבר לפני שיעבור כריתת ערמונית, כדי שהדלקת שנגרמה בגלל הביופסיה תוכל לרדת ובהדרגה להיעלם.

הוליס וצוותו תהו, אם מתן ויטמין D לאותם גברים במשך 60 ימי ההמתנה ישפיע על סרטן הערמונית. מחקר קודם שביצע הראה, כי 55% מהגברים עם סרטן הערמונית בדרגה נמוכה שקיבלו תוספי ויטמין D במשך שנה הראו ירידה בניקוד בסולם גליסון ואפילו היעלמות מלאה של הגידולים הממאירים בהשוואה לביופסיות שעברו שנה קודם לכן (פורסם ב-2012 ב-The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism).

בניסוי קליני חדש, מבוקר ואקראי, בדק צוות המחקר 37 גברים שעברו כריתת ערמונית אלקטיבית. הם קיבלו ויטמין D במינון של U 4000 ביום, ומול אלו היתה קבוצת גברים שלא קיבלה ויטמין D כלל.

תוצאות ראשוניות מהמחקר הראו בבירור, שרבים ממקבלי ויטמין D הראו שיפור במצב הממאירות של הערמונית בעוד שבקרב קבוצת הביקורת מצבם נותר כשהיה או החמיר. לפי המחקר, ויטמין D גרם לשינויים דרמטיים ברמות הביטוי של תאי הליפידים והחלבונים, במיוחד אלו המעורבים בדלקת.

"יש קשר בין סרטן לדלקת, במיוחד כשמדובר בבלוטת הערמונית", מסר ד"ר הוליס. "אבל מתברר שוויטמין D נלחם באמת נגד אותה דלקת שמתחוללת בבלוטה".

החלבון שהושפע הכי הרבה על-ידי ויטמין D הוא פקטור 15 (GDF15 – Growth differentiation factor). מחקרים קודמים הראו, ש-GDF15 מפחית דלקות ומשפיע לטובה על סרטני הערמונית האגרסיביים.

לטענת החוקרים, תוספי ויטמין D עשויים לשפר את המצב אצל חולי סרטן ערמונית בדרגה נמוכה על-ידי הפחתת המצב הדלקתי ואולי אף לצמצם את הצורך בניתוח או טיפולי קרינה. "עדיין איננו יודעים אם ויטמין D הוא הגורם המטפל או המונע בסרטן ערמונית", הבהיר ד"ר הוליס, "אך לפחות הוא גורם להשאיר את מצב סרטן הערמונית בדרגה נמוכה".

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  ויטמין D,  סרטן ערמונית,  כריתת ערמונית,  גידול
תגובות