חדשות

דיכאון קשור בסיכון מוגבר פי חמישה למוות בחולי אי ספיקת לב

כך מצא מחקר שבדק את הקשר בין אשפוז חוזר ומוות בחולי אי-ספיקת לב; לדברי החוקר הראשי, יש להפנות מטופלים בדיכאון לייעוץ וטיפול, והוא אינו ממליץ על טיפול בכדורים

מוניטור לב (צילום: אילוסטרציה)
מוניטור לב (צילום: אילוסטרציה)

דיכאון מתון עד חמור מגביר פי חמישה את הסיכון למוות בקרב חולים עם אי ספיקת לב; סיכון זה עומד בפני עצמו, מבלי לקחת בחשבון את חומרת אי ספיקת הלב או תחלואה נוספת; כך מצא מחקר שהוצג בסוף השבוע בכנס השנתי של החברה האירופית לקרדיולוגיה, שנערך בסביליה, ספרד.

הנושא המרכזי בכנס היה אי ספיקת לב והממצאים מבוססים על מחקר בשם OPERA-HF. החוקר הראשי בפרויקט, הקרדיולוג פרופסור ג'ון קלילנד (Cleland) מה"אימפריאל קולג'" בלונדון, מסר: "חולים עם אי ספיקת לב מצויים בסיכון גבוה לאשפוזים חוזרים ונשנים בבית חולים ולמוות. על פי חישוב, בערך 25% מהחולים שמגיעים לבית החולים עם אי ספיקת לב, חוזרים ומאושפזים גם עקב מגוון של סיבות אחרות בתוך חודש. בתוך שנה, רוב החולים יאושפזו לפחות פעם שניה וכמעט מחציתם ימותו".

פרויקט OPERA-HF תוכנן כדי לחקור את נושא אי ספיקת לב בגישה כוללנית יותר, לעומת מחקרים קודמים שנועדו לניבוי ולהצבעה על סיבות לאשפוזים חוזרים ולמוות בקרב החולים באי ספיקת לב. הפרויקט בחן את הסוגיה גם מההיבט החברתי, הנפשי וזה הקשור לחולשה הגופנית.

לדברי החוקר הראשי, "נמצא כי הקשר הזה הוא עצמאי ואינו תלוי בחומרת אי ספיקת הלב או במחלות נלוות"

פרויקט המחקר המתמשך מבוסס על תצפיות, ראיונות ושאלונים שחולים ורופאים מתבקשים למלא. החוקרים השתמשו במדד HADS-Dי - Hospital Anxiety and Depression Scale. התוצאה שנתקבלה: 103 חולים לא היו בדיכאון (ועל פי המדד הניקוד שקיבלו היה 7-0). 27 היו עם דיכאון מתון (הניקוד שקיבלו 10-8), ו-24 עם דיכאון מתון עד חמור (ניקוד 21-11).

זמן החציון של המעקב אחרי החולים היה 302 יום ולאורך תקופה זאת 27 מהם נפטרו. החוקרים הגיעו למסקנה כי חולים עם דיכאון שמדורג בין מתון (moderate) עד חמור היו בסיכון מוגבר למוות פי חמישה בהשוואה לאלו שלא היו בדיכאון כלל או בדיכאון קל (mild).

בקרב החולים שקיבלו את הניקוד 7-0 לפי מדד HADS-D נמצא, כי הסיכון למוות היה נמוך ב-80% לעומת האחרים. "ממצאי המחקר מראים עד כמה דיכאון נקשר באופן הדוק עם מוות בתוך שנה מהשחרור מבית החולים לאחר אשפוז עקב החמרה באי ספיקת לב", אמר פרופ' קלילנד, "נמצא כי הקשר הזה הוא עצמאי ואינו תלוי בחומרת אי ספיקת הלב או במחלות נלוות".

כ-20% עד 40% מחולי אי ספיקת לב סובלים גם מדיכאון, המתבטא באובדן מוטיבציה, אובדן עניין בפעילויות יום-יום שגרתיות, איכות חיים נמוכה, אובדן בטחון עצמי, הפרעות שינה, שינויים בתיאבון ושינויים במשקל.

"כרופאים", אמר פרופסור קלילנד בעת הצגת ממצאי המחקר, "עלינו להפגין סימפטיה לקשיים של החולים שלנו, אבל אני אינני תומך בגישה שיש לרשום להם מיד תרופות נגד דיכאון. מחקרים הראו שהן אינן אפקטיביות להפחתת הדיכאון בקרב חולי אי ספיקת לב. על הרופאים המטפלים להעדיף לבצע סריקה של החולים עם אי ספיקת לב כדי לאתר דיכאון ולהגדיר חומרתו על פי המדד והדירוג ולשקול הפנייתם לייעוץ. יש להכיר בקיומו של דיכאון ולנהל את המצב הזה כדי להפחית תמותה בקרב חולי אי ספיקת לב".

לקריאה נוספת לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  דיכאון,  אי ספיקת לב
תגובות