חדשות

מדוע שיעור גדול יותר של נשים חולות באלצהיימר לעומת גברים?

צוותי מחקר בארה"ב מחפשים מענה לחידה, ואינם מסתפקים בהסבר שהיה מקובל עד כה, לפיו נשים חיות בממוצע שנים רבות יותר, מה שגורר את הופעת המחלה

אלצהיימר (צילום: אילוסטרציה)
אלצהיימר (צילום: אילוסטרציה)

כמעט שני-שלישים מחולי האלצהיימר בארה"ב הם נשים, ועתה מנסים כמה צוותי מחקר רפואי לספק הסבר לכך. התשובה המקובלת עד היום, לפיה הסיבה העיקרית היא שנשים נוטות לחיות יותר שנים מגברים, אינה מספקת את החוקרים.

מנתונים שפורסמו בשבוע שעבר בארה"ב עולה, כי מספר חולי האלצהיימר במדינה עומד על 5.1 מיליון בני אדם, שמהם 3.2 מיליון נשים. עוד עולה, כי בקבוצת הגיל 65, שיעור הנשים חולות האלצהיימר בארה"ב מגיע כבר ל-17%, מול 9% מהגברים. בקבוצת הגיל 75 עומד השיעור על 19% נשים ו-10% בגברים; בגילאי 85 שיעור הנשים החולות הוא 20%, מול 12% בגברים.

החוקרים תוהים לגבי הסיבות שגורמות לתחלואה עודפת זאת בקרב הנשים. כבר עתה ידוע, כי גן מסוים שקשור באלצהיימר הוא בעל השפעה גדולה יותר על נשים בהשוואה למידת השפעתו על גברים. "יש די סוגיות ביולוגיות שמצביעות על סיכון מוגבר בקרב נשים למחלה ועתה יש בדעתנו למצוא מדוע זה המצב", הסבירה בשבוע שעבר ד"ר מאריה קארילו (Maria Carrillo), המדענית הראשית של איגוד האלצהיימר (Alzheimer's Association) בארה"ב.

אחת ההנחות היא, שקיימת אינטראקציה בין הגן ApoE-4 לבין הורמון האסטרוגן, מה שגורם לסיכון מוגבר אצל נשים

בחודש שעבר כינס האיגוד 15 מהרופאים החוקרים המובילים בתחום, כדי לדון בנושא. האיגוד הודיע, כי יחל לגייס כספים הקיץ למימון מחקר מקיף שמטרתו "לסגור פערים שיש לנו בידע על המחלה, משום שהרבה מאוד לא ידוע ולא מובן לגביה".

לפי מכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב (NIH), בגיל 65 הסיכוי של אישה לפתח אלצהיימר בהמשך חייה הוא 1 ל-6, לעומת יחס של 1 ל-11 בקרב גברים.

פרופסור רוברטה דיאז ברינטון (Roberta Diaz Brinton), מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת דרום-קליפורניה, הדגישה, כי בממוצע נשים חיות 5-4 שנים יותר מגברים, "ואנחנו יודעים שהמחלה מתחיל להתפתח כ-20 שנה לפני שהיא מאובחנת, כאשר מתחילים בחשאי ובשקט להתפתח שלבי הנזק העצביים".

אחת הסברות שתיבדק במחקרי העומק הקרובים היא שהמנופאוזה קשורה למחלה. כמו כן, הצטברו באחרונה יותר ויותר ראיות כי כאשר מאובחנת מחלת האלצהיימר, מצבן של הנשים החולות מחמיר במהירות רבה יותר, לעומת גברים. סריקות מוח הראו, כי אצל נשים יש התכווצות מהירה בפעילות בכמה אזורי מוח.

במחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה, נעשתה אנליזה לרשומות רפואיות של יותר מ-8,000 נשים וגברים תוך התמקדות בגן ApoE-4, שידוע מכבר על מעורבותו בסיכון המוגבר למחלה.

נשים הנושאות עותק של וריאנט הגן הזה נמצאות בסיכוי כפול פי שניים מאחרות לפתח אלצהיימר. לעומת זאת, אצל גברים הנושאים את הגן הסיכון המוגבר נמוך יותר. ההנחה היא, שקיימת אינטראקציה בין אותו גן לבין הורמון האסטרוגן, מה שגורם לסיכון מוגבר אצל נשים, הדגישה פרופסור ברינטון.

חוקרת בכירה ב=NIH, ד"ר סוזן רזניק (Resnick), ציינה כי מתוך נתונים שעלו מפרויקט Farmingham בנושא מחלות לב עלה, כי גברים מתים יותר ממחלות לב בגיל הביניים אבל ייתכן כי באלו ששרדו מעבר לגיל 65 ישנו מנגנון הגנה על המוח.

בעבר הצביעו חוקרים על האפשרות שטיפול חלופי באסטרוגן לאחר גיל 65 מגביר את הסיכון לדמנציה, אבל מאוחר יותר הראה מחקר אחר כי טיפולים הורמונליים חליפיים לא היו קשורים בסיכון מוגבר.

אסטרוגן, הסבירה פרופסור ברינטון, מסייע בוויסות המטבוליזם במוח, מייצר אנרגיה לצורך תפקוד קוגניטיבי נכון וגיבוי - אבל כאשר מופיעה המנופאוזה וחלה אצל האישה ירידה ברמת האסטרוגן מתרחשת במוח פעילות גיבוי לתפקוד הקוגניטיבי פחות יעילה בהשוואה לעבר. "אנחנו סבורים כי במובן זה המוח נעשה מעט 'סוכרתי'", טוענת פרופסור ברינטון.

ד"ר קארילו הדגישה, כי "לפני 40 שנה מחלות הלב נחקרו בעיקר על גברים ולא ניתנה תשומת לב מספקת לסיכונים למחלות לב אצל נשים. אנחנו מקווים עתה שטעות זאת לא תיעשה בהקשר לאלצהיימר".

נושאים קשורים:  חדשות,  אלצהיימר,  מגדר,  נשים,  מחזור,  מנופאוזה,  גנטיקה,  ארה"ב,  איגוד האלצהיימר
תגובות