חדשות

מחקר בתמיכת מש' הבריאות: מטפלים ערבים מכבדים יותר חולים דמנטיים לעומת יוצאי בריה"מ

מחקר שערך המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות מצא, כי מטפלים מהמגזר הערבי וכאלה שנולדו בישראלים מכבדים יותר את האוטונומיה וכבוד האדם של מטופליהם הדמנטיים לעומת יוצאי בריה"מ לשעבר; החוקרים ממליצים כי המטפלים הערביים יעבירו השתלמות לעמיתיהם

בית אבות בישראל (צילום: אילוסטרציה)

מטפלים מהמגזר הערבי המועסקים בבתי אבות סיעודיים מציגים גישה המכבדת יותר את האוטונומיה וכבוד האדם של מטופליהם, במיוחד כאלה הסובלים מדמנציה, לעומת מטפלים שמוצאם מברית-המועצות לשעבר; כך עולה ממחקר חדש, שנערך בתמיכת המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות, ונועד לבדוק מי מטפל טוב יותר בחולים הדמנטיים בבתי האבות.

את המחקר - "תפיסות אודות אוטונומיה וכבוד האדם בקרב מטפלים יוצאי רוסיה, צברים והמגזר הערבי" - ערכו ד"ר אמיתי אוברמן, מהמרכז הרפואי "פורייה" ליד טבריה, וד"ר מירי בנטואיץ' וד"ר נעמי דיקמן, שתיהן מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל.

ארגון הבריאות העולמי, ציינו עורכי המחקר, קורא כיום לשפר את גישת המטפלים כלפי החולים בדמנציה, לצד הכרה בעובדה ששיעור הגיוון התרבותי בקרב המטפלים עולה בהתמדה.

"מצאנו הבדלים משמעותיים בתפיסת כבוד האדם והאוטונומיה, בין המטפלים יוצאי בריה"מ-לשעבר לבין מטפלים ערבים וצברים, בעיקר בבתי אבות"

מטרת המחקר היתה לבדוק אם קיימים הבדלים בקרב מטפלים מקצועיים מקבוצות תרבותיות שונות (צברים, ערבים, יוצאי בריה"מ-לשעבר) באשר לעמדותיהם לגבי האוטונומיה וכבוד האדם של מטופליהם הדמנטיים, ולבחון את מעורבותם של משתני רקע נוספים.

המחקר התבסס על ניתוח תכנים של ראיונות עם 20 מטפלים מקצועיים מהקבוצות השונות, וניתוח כמותי מבוסס שאלונים שנבנו מתוך ממצאי המחקר, ושעליהם השיבו כ-200 איש.

"מצאנו", נמסר בדו"ח המסכם, "הבדלים משמעותיים בתפיסת כבוד האדם והאוטונומיה, בין המטפלים יוצאי בריה"מ-לשעבר לבין מטפלים ערבים וצברים, בעיקר בבתי אבות. בנוגע לאוטונומיה, היו הממוצעים 2.97 ביוצאי בריה"מ-לשעבר, 4.07 במטפלים ממוצא ערבי ו-4 במטפלים שנולדו בישראל, בנוגע ל"כבוד האדם", היו הממוצעים 3.17, 4.1 ו-4.07, בהתאמה.

לפי הנתונים, המשתנים המובהקים המשפיעים ביותר על מדדי האוטונומיה וכבוד האדם הם: תרבות-אתניות (מגזר ערבי/יוצאי בריה"מ לשעבר 0.84, ו-0.62, בהתאמה) והתחשבות במשפחה של החולה (0.29, ו-0.3).

"לגבי מדד האוטונומיה נמצא, שגם היותה של המטפלת אשה משפיע (0.24). בבית החולים, למשתנה התרבות-אתניות לא הייתה השפעה לגבי כבוד האדם ואוטונומיה".

עורכי המחקר ממליצים עתה כי "תבוצע השתלמות מקצועית לצד חניכה פרטנית של המטפלים יוצאי בריה"מ-לשעבר, למשל על-ידי מטפלים ערבים, כיוון שהיא עשויה לשפר את הגישה של הראשונים לכבוד האדם ולאוטונומיית המטופלים בבתי-אבות".

להורדת המחקר המלא

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן,  דמנציה,  בתי אבות,  מחקר אוכלוסייה,  משרד הבריאות,  המרכז הרפואי "ברוך פדה" בפוריה,  המכון הלאומי לחקר שירותי ומדיניות הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
10.12.2015, 20:51

לא רק לחולים דמנטיים. גם לחולים המאושפזים בבתי החולים רגילים היחס דומה.גם יחס לחולי דוברי רוסית היחס שונה.אלה מקבלים טיפול טוב יותר מחולים דובר עיברת או שפות אחרות