חדשות

מבוגרים מעשנים נמצאים בסיכון גבוה ב-60% לסבול מחולשה ושבריריות

כך מצא מחקר שבדק בני 60 ומעלה בבריטניה; מי שהפסיקו לעשן היו בסיכון נמוך לסבול משבריריות בגיל מבוגר כמעט כמו מי שמעולם לא עישנו

גבר מבוגר מעשן (צילום: אילוסטרציה)

מבוגרים מעשנים נוטים לסבול יותר מחולשה גופנית ושבריריות (physically frail) בהשוואה לבני גילם שעישנו בעבר וחדלו או שלא עישנו כלל; כך עולה ממחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Age and Ageing.

החוקרים, מ"יוניברסיטי קולג'" שבלונדון, בחנו סוגיה זאת על בני 60 ומעלה בבריטניה שלא פיתחו עדיין שבריריות וחולשה פיזית. המחקר נמשך 4 שנים. החוקרים הגיעו למסקנה, כי הסיכון של מעשנים לסבול מחולשה ושבריריות היה גבוה ב-60% לעומת מי שלא עישנו או מי שעישנו והפסיקו.

"אצל מעשנים-לשעבר רמת השבריריות הייתה נמוכה כמו בקרב אלו שבכלל לא עישנו. לכן לעולם לא מאוחר להפסיק לעשן"

"להפסקת עישון יש הרבה יתרונות, במיוחד בהמשך החיים ובגיל המתקדם", ציין המחבר הראשי של דו"ח המחקר, ד"ר גוטארו קוז'ימה. "לעישון יש פוטנציאל להגדיל את הסיכון לחולשה גופנית ושבריריות", הדגיש.

Champix
Pfizer
RX
Partially covered by the Health basket
Champix

Health basket inclusion: Champix will be given to the treatment of smoking cessation parallel to supportive means. TABS: 55 x 0.5 mg, 56 x 1 mg; starter pack: 11 x 0.5 mg + 14, 28 x 1 mg. Days 1 – 3: 0.5 mg ×1/d. Days 4– 7: 0.5 mg ×2/d. Day 8 – end of tmt.: 1 mg ×2/d. Pts. should be treated with Varenicline for 12 wks. For pts. who have successf. stopped smok. at the end of 12 wks., an addit. course of 12 wks. tmt. with Varenicline is recomm. to further incr. the likelihood of long-term abstinence. Pts. with ren. impair. No dosage adjust. is necessary for pts. with mild- moder. renal impair. For pts. with sev. renal impair. (estimated CrCl <30 mL/min), the recomm. start. dose of Varenicline is 0.5 mg ×1/d. The dose may then be titrated as needed to a max. dose of 0.5 mg×2/d. For  pts. with end-stage renal dis. underg. hemodialysis, a max. dose of 0.5 mg mg×/d may be admin. if toler. Aid to smoking cessat. for adults over 18 yrs. C/I: Not to pts. under 18 yrs., hypersens.

בעוד מה שמכונה שבריריות וחולשה גופנית נקשר לא אחת עם זיקנה – היא איננה בלתי נמנעת. תסמיניה יכולים לכלול ירידה במשקל, עייפות, הליכה אטית ורמות נמוכות של פעילות גופנית, מה שגם מביא לירידה במסת השריר. קשישים שבריריים הם בסיכון גבוה לנפילות, לשברי עצמות, לאשפוזים ולירידה קוגניטיבית.

כדי לברר עד כמה עישון עשוי להשפיע על הסיכון לשבריריות, ניתחו החוקרים נתונים מתוך מאגר כלל-ארצי בריטי ושלפו מתוכו לצורך עבודתם 2,542 מבוגרים שנמצאו במעקב.

בתחילת המחקר, 56% מאוכלוסיית המחקר נחשבו על פי הגדרה רפואית כבעלת חוסן פיזי (Robust), מאחר שלא דיווחו על סימני חולשה גופנית. אצל האחרים נמצאו ביטויים לגבי תסמין אחד או שניים של שבריריות, אבל עדיין לא מספיק כדי שיסווגו כשבריריים על פי הגדרה רפואית.

בסך הכול, 1,113 ממשתתפי המחקר היו מעשנים-לשעבר ו-261 היו מעשנים עכשוויים . בקרב מעשנים-עכשוויים מצאו החוקרים סיכון מוגבר לחולשה גופנית ושבריריות גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמים נוספים כמו גיל מבוגר, מגדר, צריכת אלכוהול, השכלה, הכנסה ותפקוד קוגניטיבי.

מעשנים-לשעבר, לעומת זאת, לא הראו סיכון מוגבר לשבריריות. כמו כן לא נמצא הבדל לגבי סיכון לשבריריות בהתבסס על השאלה האם מעשנים-לשעבר חדלו לעשן לפני עשור לפחות או רק באחרונה, דיווחו החוקרים.

המחקר לא בחן את השאלה כיצד ואם העישון גורם לשבריריות. "הממצאים הללו מציעים עוד סיבה טובה למעשנים לחדול מהרגלם מוקדם ככל האפשר", הגיב לדו"ח המחקר ד"ר טימו נירנן (Teemu Niiranen), חוקר מאוניברסיטת בוסטון.

לדבריו, "בנוסף לכך שעישון גורם לסרטן, הוא מזיק ללב, לריאות, לכלי הדם, לפה, לאיברי הפוריות, לעצמות, לעור ולעיניים... כל הפרעה תפקודית באיברים אלו משפיעה לרעה ומטה את הכף לעבר שבריריות וחולשה גופנית בקרב בגירים קשישים".

ד"ר כריסטיאן דלס מהמכון הקרדיווסקולרי באוניברסיטת גלזגו, שהתבקש להגיב למחקר, הוסיף: "אין כל ספק שהפסקת עישון לא יכולה לסובב את הגלגל לאחור או למנוע בעיות בריאות מצטברות שנקשרות לאורך השנים עם העישון, אבל המחקר ממחיש את חשיבות הפסקת העישון לגבי שבריריות וחולשה פיזית. אצל מעשנים-לשעבר רמת השבריריות הייתה נמוכה כמו בקרב אלו שבכלל לא עישנו. לכן לעולם לא מאוחר להפסיק לעשן".

נושאים קשורים:  חדשות,  עישון,  Frailty,  שבריריות,  חולשה,  גמילה מעישון,  זקנים,  קשישים,  מחקר
תגובות