חדשות

"הביטוח הלאומי כשל במימוש האחריות לטפל בקשישים סיעודיים בביתם"

כך קובע דו"ח מבקר המדינה בתחום הטיפול הסיעודי שפורסם אתמול; לדברי המבקר, יש לבצע רפורמה מקיפה בתחום, שתוודא פיקוח הולם על הטיפול ועל הכשרת המטפלים והמטפלות, ולהילחם בתופעה הקיימת של תשלום ביטוח לאומי עבור שעות טיפול שכלל אינן מתבצעות בפועל

מבקר המדינה, יוסף שפירא (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
מבקר המדינה, יוסף שפירא (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)

"הביטוח הלאומי כשל במימוש האחריות שהוטלה עליו לטפל בקשישים סיעודיים השוהים בביתם"; כך קובע קובע דו"ח מבקר המדינה בתחום הסיעוד שפורסם אתמול. לדברי המבקר, שבדק את המצב בקרב 165 אלף קשישים שאמורים לקבל סיוע מהביטוח הלאומי, "יש לבחון את הצורך ברפורמה בתחום מתן הטיפול הסיעודי בקהילה".

הדו"ח מתפרסם לאחר עבודת ביקורת שכללה לראשונה גם שיתוף בני משפחותיהם של קשישים שאמורים לקבל סיוע מהביטוח הלאומי. שר הבריאות יעקב ליצמן מנסה להוביל בשנים האחרונות רפורמה בתחום הסיעוד, שככל הנראה תהיה כרוכה בהעלאת מס הבריאות לצורך מימונה.

המבקר התייחס למתווה הרפורמה: "על ההסדר להעמיד במרכז את הקשיש ואת צרכיו הייחודיים, כך שהשירותים שהוא יקבל יותאמו למאפייניו ועליו לכלול תהליכי בקרה ומדידה של איכות השירותים הניתנים. יש להבטיח גם שההשקעות הכספיות הניכרות של המדינה במתן שירותי הסיעוד ימוצו באפקטיביות המרבית. הבחינה האמורה יכולה להיעשות באמצעות 'ועדה לאומית' בהתאם לעמדת משרד הרווחה ושר הרווחה. אין להסתפק ביוזמות הנקודתיות של ביטוח לאומי לשיפור השירות לזכאים".

הדו"ח מצא מספר כשלים: בקרת האיכות של העובדים הסוציאליים על הטיפול הסיעודי אינה מתבצעת בהיקף הנדרש; קיים היעדר פיקוח ובקרה על הכשרת המטפלות; ישנו תשלום יתר לחברות בעבור שעות טיפול שכלל לא נוצלו ועוד.

שר העבודה והרווחה חיים כץ אמר בתגובה לדוח המבקר: "בתחילת שנת 2016 נודע לי שקיימות תקלות בטיפול בקשישים סיעודיים בביתם על ידי חברות הסיעוד ולכן החלטתי להוציא לדרך מכרז חדש לבחירת ספקי כוח אדם, ולצערי על אף שחלפו חודשים רבים מאז העלאת דרישתי בפני האוצר - המכרז טרם יצא לדרך".

נושאים קשורים:  חדשות,  ביטוח לאומי,  טיפול סיעודי,  קשישים,  מבקר המדינה
תגובות