דיכאון

טיפול מבוסס משפחה בגברים מבוגרים הסובלים מדיכאון

שילוב בני המשפחה בטיפול בדיכאון הוא אתגר חשוב אך מאתגר; טיפול זה מהווה גישה טיפולית מבטיחה אך טומן בחובו מספר אתגרים הדורשים מענה

19.11.2017, 08:08

לבני משפחה תפקיד חשוב בחיים של גברים מבוגרים הסובלים מדיכאון ולעיתים קרובות מצטרפים לביקורים אצל הרופא במסגרת רפואת המשפחה. עם זאת, באופן מפתיע, ידוע מעט מאוד כיצד ניתן לשלב באופן מיטבי את בני המשפחה בטיפול בדיכאון. חשוב לציין כי שילוב בני המשפחה בטיפול יכול להיות מאתגר לאור הסטיגמה שנלווית לדיכאון וסיבות פנים משפחתיות. מטרת מחקר זה הייתה לתאר אתגרים בשילוב בני משפחה בטיפול בגברים מבוגרים הסובלים מדיכאון ולהציע אסטרטגיות אפשריות להתמודדות עם אתגרים אלו.

עבודה זו בוצעה כמחקר חתך באמצעות ראיונות איכותניים תיאוריים במסגרת ה-Federally Qualified Health Center בקליפורניה. 37 משתתפים גויסו לטובת המחקר ובכלל זה 15 גברים בני 60 שנים ומעלה שסבלו מדיכאון, 12 בני משפחה ו-10 אנשי צוות קליניים. גברים הסובלים מדיכאון זוהו באמצעות שליחת מכתבים, בדיקות סקר בחדר ההמתנה והפניות. הגברים זיהו בני משפחה שניתן לפנות אליהם לטובת השתתפות במחקר. הראיונות בחנו את התפיסות של המשתתפים לגבי מעורבות המשפחה בטיפול בדיכאון כחלק מהתערבות טיפולית במסגרת רפואת המשפחה.

החוקרים זיהו ארבע תמות שייצגו אתגרי ליבה: פנייה לגברים בזמן הנכון, שימור האוטונומיה של המטופלים, התייחסות לדאגות לגבי סודיות רפואית והתמודדות עם לחצים בתוך המשפחה. המשתתפים סיפקו הצעות פרקטיות לגבי ההתמודדות הפרטנית עם כל אחד מאתגרים אלו.

מסקנת החוקרים היא כי בעוד ששילוב בני משפחה מהווה גישה טיפולית מבטיחה לחיזוק הטיפול בדיכאון בגברים מבוגרים במסגרת רפואת המשפחה, ישנם מספר אתגרים המקשים על גישה זו. בעת פיתוח התערבויות מבוססות משפחה לטיפול בדיכאון יש לקחת בחשבון אתגרים אלו ולפתח קווים מנחים להתמודדות איתם.

מקור: 

Hinton, L. et al. (2017) BMC Family Practice. 18, 88.

נושאים קשורים:  דיכאון,  משפחה,  תכניות התערבות,  סודיות רפואיות,  אוטונומיה,  מחקרים
תגובות