חדשות

ועדת הבריאות אישרה את הרפורמה בטיפול הסיעודי; תיושם בהדרגה עד 2021

במסגרת השינויים שהוכנסו ברפורמה בדיוני הוועדה: מתן אפשרות בחירה לקשישים לגבי האפשרויות העומדות בפניו (קבלת כסף או שירותים) ומתן אפשרות לקבל עזרה בבית גם ברמת התמיכה הקלה ביותר

יו"ר ועדת הבריאות ח"כ אלי אלאלוף וח"כ איציק שמולי (צילום: ועדת הבריאות של הכנסת)

בתום דיון סוער אישרה אתמול (ג') ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת פה אחד את סעיפי רפורמת הסיעוד. הרפורמה תיושם בהדרגה עד שנת 2021.

במתווה תכנית הרפורמה הוכנסו שינויים מהותיים: הוחלט על ביטול ברירת המחדל שנקבעה במקור, וכת הקשיש הסיעודי יבחר מבין כמה אפשרויות שיוצגו בפניו בשיתוף גורם מקצועי-טיפולי מטעם הרשויות.

בנוסף, תינתן אפשרות לקבל טיפול סיעודי בבית גם עבור רמת התלות ה"קלה" ביותר. כמו כן נקבע, שהגמלה החודשית תעלה, וכן התווספה חצי שעה שבועית לטיפול בבית.

"השינויים הם אחראיים, הגיוניים והוגנים" אמר על כך יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף."הם צורך המציאות בשטח לטובת המטופלים הסיעודיים. אני מתחייב: לא ייפגע אף קשיש סיעודי כתוצאה מהרפורמה".

ואלו ההחלטות שנתקבלו:

  • -רמת התלות 1 ("הקלה" ביותר מבין 6 רמות התלות החדשות שנקבעו): הזקן הסיעודי יבחר אפשרות אחת מבין השלוש הבאות, ללא צורך בהתייעצות עם גורם מקצועי: גמלה כספית בגובה כ-1,378 שקלים בחודש, אותה ניתן לנצל לכל מטרה (גם טיפול בבית). או 9 שעות שבועיות שניתן לממש אותן לצרכים שאינם טיפול ביתי (כמו: השתתפות במרכזי יום, שירותי כביסה, רכישת מוצרי ספיגה, התקנת לחצן מצוקה), או 5 וחצי שעות שבועיות לטיפול בבית, בקהילה, או לקבל שווי כספי תמורתן. ניתן לשלב בין הטיפולים והכסף (לדוגמה: 3 שעות בבית ושעה אחת במועדון יום, 2 שעות בבית והשאר בכסף).
  •  קשישים סיעודיים ברמות החדשות הגבוהות יותר, 2 עד 6, יידרשו לקבל החלטה על ניצול זכאותם (בהתאם לטבלה שלהלן) בהתייעצות עם גורם מקצועי-טיפולי. עד אז, הם יהיו זכאים לבחור ב-4 יחידות שירות בכסף והשאר בשירותים (בהתאם לרמות שבטבלה).

    הגורם המקצועי-טיפולי, אשר הגדרותיו ייקבעו בהמשך בתקנות, יידרש להתייצב בביתו של הקשיש הסיעודי תוך חצי שנה מרגע הגדרת המטופל כסיעודי, ויחד יחליטו על אחת מהאפשרויות הבאות: שירותי סיעוד בקהילה או בבית (בהתאם לרמות שבטבלה), או שילוב של ניצול עד שליש מגובה הזכאות בכסף ושני שלישים שירותי סיעוד בקהילה או בבית. מעסיקי מטפלים ישראלים, יהיו זכאים ל-3 עד 4 שעות טיפול נוספות, לעומת מעסיקים של מטפלים זרים. זכאים המוגדרים כעיוורים ובודדים ייחשבו כזכאים לרמה 2 ולא 1, וזכאים שהם בודדים בני 90 ומעלה, יקבלו אוטומטית זכאות לרמה אחת הגבוהה יותר מהגדרת מצבם.

מרכזת ועדת חוק סיעוד בעיריית ירושלים, ורדה היבשר, התריעה: "אין מספיק כוח אדם טיפולי-מקצועי כדי לבצע את התכנית". על כך השיב לה יו"ר הועדה: "משרד הרווחה יידרש לבצע הערכת מצב ולשנות היערכויות".

עוד נקבע כי גמלת הסיעוד לא תיחשב כהכנסה של הזכאי לכל דבר ועניין. עו"ד רועי קרת מהלשכה המשפטית במוסד לביטוח לאומי ביקש בדיון להחריג מחקרים וסטטיסטיקות מכך, אולם חברי הכנסת טלי פלוסקוב (כולנו), לאה פדידה (המחנה הציוני), קארין אלהרר (יש עתיד) ואיציק שמולי (המחנה הציוני) התרעמו על הבקשה, בטענה שבכך יתאפשר להציג מצג שווא של הוצאה מקו העוני של אוכלוסיית הקשישים הסיעודיים. כתוצאה מכך, בקשתו של עו"ד קרת לא התקבלה.

נושאים קשורים:  חדשות,  ועדת הבריאות של הכנסת,  רפורמה בסיעוד
תגובות