קורונה בישראל

המטפלים נדבקו בקהילה והדביקו את הקשישים בבתי האבות

יותר מ-95% ממקרי הקורונה בבתי האבות והדיור מוגן התרחשו בגלל מטפלים שנדבקו בקהילה והביאו את הנגיף למוסדות הגריאטריים | חשש מקריסה כלכלית של בתי האבות שנדרשו להוצאות כבדות במגיפת הקורונה

דיירי בית אבות בירושלים בעת מגיפת הקורונה. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

מעל 95% ממקרי הקורונה של דיירים בבתי אבות ודיור מוגן אירעו כתוצאה ממטפלים שנדבקו בקהילה אך היו א-תסמיניים והדביקו את המטופלים הקשישים. כיום, כל עובדי המוסדות, המטפלים והמטופלים, נבדקים אחת לשבוע ומדי יום נעשות 12,000-8,000 בדיקות בבתי האבות, עם שיעור חיוביים בבדיקות אלו של כ-0.4%. את הפרטים מסר אתמול (ג') בדיון בוועדת הקורונה בכנסת פרופ' נמרוד מימון, ראש התכנית "מגן אבות ואמהות" במשרד הבריאות, שהזהיר מסכנת קריסה כלכלית של בתי האבות.

ראש התכנית שנועדה לטפל בבתי אבות ודיור מוגן דיווח אתמול כי בתכנית שנועדה לטפל בבתי אבות ודיור מוגן כלולים כאלף מוסדות, בכלל זה גם של פגועי נפש ובעלי צרכים מיוחדים. "קיים בהם מנעד גדול של גילאים ולכן האתגרים גדולים", הדגיש.

לדברי פרופ' מימון, מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, מנהל מחלקה פנימית ב"סורוקה", "הקשישים הם אלה הזקוקים במיוחד עתה להגנה הדחופה ביותר. אסור שנגיע למצב שבו חולי קורונה ימותו מבלי שבני משפחותיהם ידעו עליהם. נמצא את המיגון המתאים ונאפשר לבני המשפחה להגיע כדי לבקר את הקשישים כדי שלא יחושו בדידות. גם כעת, בשיא הגל השני, מתאפשרים ביקורים בבתי האבות, חוץ מאשר בכ-20 מוסדות שבהם חלה עתה התפרצות מחודשת של המחלה".

בדיון צוין כי המוסדות נדרשו להוצאות כספיות גבוהות, כולל הצטיידות בציוד מיגון, שעות נוספות לצוות וכוח אדם, אולם ללא פיצוי ממשלתי מספק, וזה יותר את החשש מקריסת בתי האבות.

ערן שמואלי, מנכ"ל העמותה לגריאטריה, הזהיר שקריסה כלכלית של בתי האבות, כתוצאה מהעלויות הגבוהות המוטלות עליהם בגלל המגיפה "עלולה להביא לעומס אדיר על המחלקות הפנימיות בבתי החולים כי בתי האבות יפנו אליהן את הקשישים עד שהמחלקות הללו יקרסו".

באיגוד בתי האבות מיוצגים כ-200 בתי אבות ודיור מוגן, בהם מטפלים בכ-45 אלף קשישים ומועסקים כ-25 אלף עובדים. בתי אבות רבים, נמסר בדיון, נמצאים גם בשגרה במצב כלכלי קשה בגלל תת תקצוב של משרדי הממשלה. בשנים 2018-2013 נסגרו בישראל עקב כך כ-70 מוסדות. מספר המיטות הסיעודיות בישראל פוחת עם השנים.

גם כיום, אמר שמואלי, מספר שבועות לאחר שהחל משרד הבריאות לחלק ציוד למוסדות אלה, עדיין לא מסופקים מספיק כפפות, חלוקים וחומרי חיטוי. המוסדות נאלצים לרכוש אותם בשוק החופשי ובעלויות עתק. "אין ודאות במועדי חלוקת ציוד המיגון. מה שכבר מגיע לא מכסה את הצרכים. תחילה קבעו חלוקה אחת לשבועיים ואחר כך פעם בחודש. אין אספקת ציוד מיגון יציבה".

חני שור, מנהלת תחום בתי האבות במשרד הרווחה, מסרה כי האוצר הקצה 20 מיליון שקל לשיפור הטיפול בקשישים ברשויות המקומיות, שנוצלו להבאת ארוחות מוכנות, סלי מזון, פעילות של מתנדבים וערכות להפגת הבדידות.

יו"ר הוועדה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, קראה למשרדי הממשלה "לפתור במהירות את החסמים לשם הבאת עובדים זרים לענף, וזאת לפי החלטת הממשלה. גם אם עובדים ישראלים יבקשו לעבוד בתחום, עדיין הצורך כאן גדול מהביקוש".

נושאים קשורים:  ח"כ יפעת שאשא-ביטון,  פרופ' נמרוד מימון,  בתי אבות,  קורונה,  דיון מוגן,  מחלקות פנימיות,  חדשות,  מגיפת הקורונה
תגובות